ارزشمندترين استارت آپ هاي مالي جهان (فين تك)
اقتصاد و صنعت بانكداري جهاني در سالهاي اخير وابستگي بيشتري به تكنولوژي، ابزارها و خدمات مبتني بر آن پيدا كردهاند. ظهور پديده استارتآپهاي مالي يا «فينتك» هم نتيجه پيوند دو صنعت بانكداري و تكنولوژي است. از خدمات پرداخت گرفته تا انتقال و ارسال پول، حالا استارتآپها به دنياي خدمات مالي نفوذ كرده و بسياري از استعدادهاي جوان مشغول در بانكها و موسسات مالي را اغوا كردهاند.
روند رشد سريع استارتآپهاي فينتك از نگاه تيزبين سرمايهگذاران هم دور نمانده و آنها را به حضور در اين عرصه جديد و رو به رشد ترغيب ميكند. با اين اوصاف تركيبي از شيفتگان تكنولوژي كه تيشرت ميپوشند با سرمايهگذاران و مديران مالي كت و شلوارپوش، قرار است آينده سرويسهاي مالي را تغيير بدهند. در واقع به دليل اهميت اين موضوع است كه مجله معتبر بيزينس اينسايدر به بررسي، انتخاب و معرفي ارزشمندترين استارتآپهاي مالي يا فينتك پرداخته است كه در اينجا با آنها آشنا ميشويم:
1- Ant Financial: اين استارتآپ چيني كه در سال 2004 تاسيس شده، در واقع مجري بزرگترين سرويس ارائهدهنده خدمات پرداخت موبايلي چين يعني Alipay با 450 ميليون نفر كاربر و 170 تراكنش روزانه است. Alipay زيرمجموعه غول تجارت الكترونيك چين يعني Alibaba است. اين شركت با افزايش سرمايه 5/ 4 ميليارد دلاري حالا ارزشي برابر 60 ميليارد دلار داشته و به اين ترتيب ارزشمندترين استارتآپ فينتك جهان است.
2- Lufax: يك استارتآپ چيني ديگر كه در واقع يك پلتفرم وامدهنده مستقيم در يكي از بزرگترين كشورهاي جهان است. اين شركت خدمات آنلاينش را در صد فروشگاه در 80 شهر چين ارائه ميدهد. Lufax از زمان تاسيسش در سال 2011 تاكنون 20 هزار وام با مجموع ارزش 5/ 2 ميليارد دلار ارائه كرده است. جالب است بدانيد كه اين استارتآپ تحت نظارت و كنترل Ping An Insurance، ارزشمندترين شركت بيمهگذار چين است. حالا Lufax با افزايش 69/ 1 ميليارد دلاري سرمايهاش، ارزشي برابر 5/ 18 ميليارد دلار دارد و بهعنوان دومين استارتآپ فينتك جهان شناخته ميشود.
3- JD Finance:اين استارتآپ چيني ارائهدهنده خدمات مالي، ساختاري گرهخورده با خريد آنلاين دارد و در سال 1998 تاسيس شده است. اين استارتآپ در واقع زيرمجموعهاي از فروشگاه آنلاين JD.com است و اعتبار لازم را به مشتريان براي خريد از اين فروشگاه آنلاين ميدهد. اين استارتآپ با افزايش يك ميليارد دلاري سرمايهاش حالا ارزش 7 ميليارد دلاري دارد.
4- Qufenqi: يك استارتآپ چيني ديگر كه امكان خريد اقساطي محصولات الكترونيك را به مشتريانش ميدهد. اين شركت نوپا كه در سال 2014 راهاندازي شده است، در مدتي كوتاه درآمد و سود خوبي بهدست آورده و درحال تبديل شدن به يكي از بهترين استارتآپهاي مالي از نظر سرعت رشد است. اين شركت با رشد سرمايه 874 ميليون دلاري حالا ارزشي برابر 9/ 5 ميليارد دلار دارد.
5- Stripe:اولين استارتآپ مالي آمريكايي اين فهرست كه در زمينه پرداخت آنلاين براي شركتها و كسب و كارها فعاليت ميكند. حالا شركتهاي مهم و شناختهشدهاي مانند Fitbit، Pinterest، Twitter، Salesforce.com، Lyft و The Guardian از خدمات اين شركت استفاده ميكنند. اين استارتآپ در سال 2010 در سانفرانسيسكو تاسيس شده است و حالا با رشد سرمايه 260 ميليون دلاري، ارزش 5 ميليارد دلاري دارد.
6- SoFi:يك پلتفرم وامدهنده شخصي براي دانشجويان كه در سال 2011 در سانفرانسيسكو تاسيس و راهاندازي شد. اين استارتآپ از زمان تاسيسش تا به حال بيش از 10 ميليارد دلار وام به حدود 150 هزار نفر از اعضايش ارائه داده است و حالا با افزايش سرمايه 3/ 1 ميليارد دلاري، ارزشي برابر 4ميليارد دلار دارد.
7- Credit Karma: اين استارتآپ سانفرانسيسكويي كه در سال 2007 تاسيس و راهاندازي شده است، در زمينه ارائه رايگان گزارشهاي آنلاين حسابهاي اعتباري و ارزش پرداخت شده براي آنها با هدف تبليغات مربوط به محصولات مالي، فعاليت ميكند. اين شركت كه بازوي سرمايهگذاري گوگل يعني Google Capital يكي از مهمترين سرمايهگذاران آن است، حالا 60 ميليون كاربر در سراسر جهان دارد. اين استارتآپ حالا با افزايش سرمايه 368 ميليون دلاري، ارزشي برابر 5/ 3 ميليارد دلار داشته و هفتمين استارتآپ ارزشمند فينتك دنيا است.
8- Oscar Health:اين استارتآپ نيويوركي ارائهدهنده خدمات بيمه سلامت آنلاين و ديجيتال است كه در سال 2013 تاسيس شده است. اين استارتآپ تنها بعد از 16 ماه از تولدش، ارزش يك ميلياردي بهدست آورد و سرمايهگذاران مهمي مانند پيتر تييل يكي از موسسان شركت PayPal، شركت بزرگ Goldman Sachs و لي كاشينگ ثروتمندترين مرد آسيا دارد. اين استارتآپ با افزايش سرمايه 5/ 727 ميليون دلاري، حالا 7/ 2ميليارد دلار ارزش دارد.
9- Mozido:يك استارتآپ نيويوركي ديگر كه در زمينه ارائه خدمات پرداخت موبايلي، خريد آنلاين و كيف پول الكترونيكي فعاليت ميكند. اين شركت در واقع به كسب و كارهاي كوچك اجازه ميدهد تا به مشتريانشان تحفيف و امتيازات ويژه وفاداري ارائه بدهند؛ به همين دليل هم هدف آن بازارهاي در حال توسعه و نوظهوري مانند مكزيك، جنوب شرق آسيا و آفريقا هستند. «اريك اشميت» مدير عامل پيشين و محبوب گوگل يكي از سرمايهگذاران اين استارتآپ است. Mozido در سال 2005 تاسيس شده است و حالا با افزايش سرمايه 2/ 307 ميليون دلاري، ارزشي برابر 4/ 2 ميليارد دلار دارد.
10- Adyen: يك استارتآپ هلندي معروف است كه در زمينه ارائه خدمات پرداخت آنلاين فعاليت ميكند. اين شركت نوپا كه در سال 2006 راهاندازي شده، پلتفرمي آنلاين براي ارائه خدمات پرداخت براي شيوههاي تراكنش مالي مختلف است. حالا شركتهاي بزرگي مانند Facebook، Airbnb، Uber، SoundCloud و Netflix مشتريان اين استارتآپ هستند؛ استارتآپي كه سرمايهگذاري افرادي مانند «مارك زوكربرگ» و «جك دوروسي» را بهعنوان پشتوانه با خودش دارد. اين استارتآپ آمستردامي حالا رشد سرمايه 266 ميليون دلاري را تجربه كرده است تا ارزش آن به 3/ 2ميليارد دلار برسد.